•  

  January 2022
  M T W T F S S
  « Feb    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  

cantate 177

Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ
Drie aria’s, voor alt, sopraan en tenor, met een koraal ervoor en een koraal tot slot.

Veel hardop vragen aan Herr Jesu Christ. Het bezorgt mij een gevoel van schaamte, dat hardop bidden. Na geef ons heden volgt een voor mijn gevoel onbescheiden lange reeks van verzoeken, om geloof en vergiffenis, succes bij sollicitaties en financiële transacties of genezing van ons Patrick.
Daar moet toch wat tegenover staan zou je zeggen. Is het wel genoeg om met pauken en trompetten Hem lof te zwaaien, Hem juichend in alle landen de hemel in te prijzen?
Door Bach ben ik het geloof ik wat beter gaan begrijpen. Vragen staat vrij en je moet gewoon doen wat je gevraagd wordt. Stel je voor als Bach gevraagd werd: wilt u een cantate schrijven voor deze zondag en hij had gezegd: nee, sorry, ik moet echt een beetje aan mezelf denken. Of: nee, ik ben moe, ik heb al honderdzesenzeventig cantates geschreven. Vreselijk die mensen die moe zijn. Bach had aan het einde van zijn leven nog energie om zich op de dood te verheugen. Bach was nooit moe. Hij zei: ja, leuk, kom op laten we dat doen.

Voor mensen als Bach is vragen niet schaamteloos. Herr Jesu Christ zegt op alle vragen in zijn ogen ook: ja hoor, dat is best. Dat leren nee te zeggen was er toen niet bij. Het gaat om de voorbeeldfunctie zoveel bereidwilligheid en hulpvaardigheid te hebben. Daar worden we betere mensen van. U begrijpt: ik zei geen nee toen ik gevraagd werd bij deze cantate een inleiding te houden. De koraalbewerking van ‘Ich ruf’ zu Dir Herr Jesu Christ’ klinkt aan het einde van de film Andrej Roebljev van Tarkovski. Bach wederom zijn tijd vooruit. Harmonieën waar Chopin trots op zou zijn. Dat zouden we vandaag ook wel eens willen horen. Ik heb gevraagd of Bernard Winsemius het voor u wil spelen. Ik heb gevraagd of we voor een keer het orgel van deze kerk mochten gebruiken. En kijk eens aan. Ze zeiden allemaal: ja leuk!
Ik vind het zelfs niet gênant meer om u nog eens te vragen vrijgevig te zijn met uw bijdrage na afloop van dit concert.

Na het orgelspel voeren wij cantate 177 voor u uit.

This entry was posted in short comments. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.